SlaapWijzer

Kun jij er ook zo van genieten als je kindje heerlijk ligt te slapen? Slaap is nodig voor een goede gezondheid. Maar hoeveel slaap heeft je kindje vanaf zijn geboorte nu echt nodig?

Kun jij er ook zo van genieten als je kindje heerlijk ligt te slapen? Slaap is nodig voor een goede gezondheid. Maar hoeveel slaap heeft je kindje vanaf zijn geboorte nu echt nodig?

Als je een baby krijgt, kom je er al heel snel achter dat het slaappatroon van je kindje enorm verschilt van je eigen slaapritme. Soms tot grote frustratie als je daardoor zelf slaap tekort komt.

Totdat baby’s ongeveer 6 maanden oud zijn, hebben ze geen regelmatig slaapritme*. En net als bij volwassenen heb je onder baby’s slaapkoppen en wakkere types. Een gemiddelde pasgeborene slaapt tussen de zestien en twintig uur per dag, maar meestal maar 1 of 2 uur achter elkaar.

Hieronder vind je de gemiddelde slaapbehoefte van een kindje vanaf zijn geboorte.

0 tot 4 weken
Pasgeboren baby’s kunnen wel 20 uur per dag slapen, maar er zijn uitzonderingen van baby’s die maar 10,5 uur per dag slapen**. Te vroeg geboren baby’s slapen over het algemeen langer dan volgroeide baby’s. Baby’s die regelmatig last hebben van krampjes slapen ook minder. Baby’s slapen gemiddeld in korte periodes van twee tot vier uur.

1 tot 4 maanden
Op deze leeftijd heef je baby gemiddeld 14 tot 15 uur slaap per dag nodig. Als je kindje 6 weken is, begint het een biologisch ritme te ontwikkelen en kun je al wat regelmatigere slaappatronen herkennen. ’s Nachts kan je baby al tussen de 4 en 6 uur achter elkaar slapen

4 tot 12 maanden
Je baby slaapt waarschijnlijk nog steeds 14 tot 15 uur per dag, maar zijn slaapritme begint steeds meer op dat van een volwassene te lijken. Baby’s slapen dan over het algemeen nog 3 keer overdag (‘s morgens, ‘s middags en aan het einde van de middag) totdat ze de hele nacht kunnen doorslapen. Tegen de tijd dat ze 6 maanden oud zijn, slapen ze meestal alleen nog ‘s morgens en ‘s middags.

1 tot 3 jaar
Peuters hebben gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig. Bij deze leeftijd slaapt je kindje waarschijnlijk nog maar één keer overdag.

Jonge kinderen die vroeg naar bed gaan, gaan vaak ook vroeg weer uit bed. Gemiddeld gaan ze tussen 19.00 en 21.00 uur naar bed en worden ze tussen 06.00 en 08.00 uur wakker.

Nooit meer wakker van de kou
Voor kindjes die hun beddengoed lostrappen en daardoor ’s nachts wakker worden, heeft Witlof for kids een oplossing bedacht: Tuck-Inn. Tuck-Inn beddengoed heeft bij het voeteneind elastiek in de hoeken waardoor kindjes het niet los kunnen trappen. Bovendien maak je met Tuck-Inn een bedje in een handomdraai op. Tuck-Inn beddengoed is verkrijgbaar in wieg-, ledikant-, peuter- en 1-persoonsformaat.

Dit filmpje laat zien hoe eenvoudig je een bedje opmaakt met Tuck-Inn. Bekijk voor het kort opmaken van een babybedje met Tuck-Inn de demofilmpjes.

* volgens de American Academy of Pediatrics
** volgens de National Sleep Foundation

Deel dit berichtGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *