Waar of niet waar?

Het Tuck - Inn® ledikantdekentje heeft aan 1 kant elastiek in de hoeken, net als een hoeslakentje. Zo past het zonder plooien strak om een matrasje. Voor een bedje van 60x120cm. In een groen met een offwhite print.

Vind jij de vele berichten over wat nu wel en niet goed is voor je kindje ook zo verwarrend? Bijvoorbeeld van welk materiaal een babydekentje gemaakt moet zijn? Wij zetten de feiten hierover voor je op een rijtje.

Een babydeken is verkrijgbaar in grofweg 3 textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Regelmatig hoor je mensen zeggen dat een babydeken die gemaakt is van natuurlijke materialen het allerbeste is voor je baby. Maar houdt dat in dat je een babydeken van een lekkere zachte teddy/fleece beter niet kunt gebruiken? Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zozeer uitmaakt van welk materiaal een dekentje is gemaakt, zolang je het bedje maar kort en strak opmaakt. De keuze voor een dekentje hangt dus met name af van jouw persoonlijke voorkeur en budget.

Hoeslaken voor een babybedje met een afbeelding van een mandala met hartjes. Wit met roze.Is het dekentje warm genoeg?
Of een dekentje warm genoeg is voor je kindje, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar je baby slaapt. Een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde. De betere merken hebben hun dekentjes vaak laten testen op TOG waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een waarde die aangeeft in hoeverre bijvoorbeeld een dekentje, lichaamswarmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG, hoe warmer het dekentje. Om daarin een balans te vinden, kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen. Let wel, de TOG-waarde is slechts een hulpmiddel. Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam of koud aanvoelen).

Het Tuck-Inn® gebreide ledikantdekentje heeft aan 1 kant elastiek in de hoeken waardoor het zonder plooien strak om een matrasje past. Voor een bedje van 60x120cm. In een warme roest kleur.Ademt het dekentje wel?
We weten dat dekentjes van 100% katoen of 100% wol ademend zijn. Maar dat synthetische dekentjes niet ademend zouden zijn is een fabeltje. Veel mensen denken bij synthetisch nog aan het zweterig glimmend statisch stofje uit de jaren ’80 en ’90. Gelukkig heeft de techniek sindsdien niet stilgestaan en is er met name de laatste tien jaar heel veel verbeterd aan de kwaliteit van deze stoffen. Denk maar eens aan de huidige (synthetische) sportkleding van de betere merken.

Fleece bijvoorbeeld (Engels voor vacht) krijgt door de techniek waarmee het gemaakt wordt de zachte specifieke eigenschappen: het wordt los gebreid en vervolgens gewassen. Hierdoor krimpt het breisel en gaat het op een lamsvacht lijken. Zo wordt textiel verkregen die warm is, ademend, licht van gewicht en die snel droogt.

Vocht absorberend of vocht doorlatend?
Sommige mensen zweren bij natuurlijke materialen zoals katoen omdat ze vocht opnemen en goed aanvoelen op het lichaam. Dat kan inderdaad een voordeel zijn als je kindje gemiddeld zweet. Maar zweet je kindje veel dan krijg je natte vlekken. Polyester bijvoorbeeld neemt juist geen vocht op, maar stuurt het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat. Bijkomend voordeel is dat je kindje het ook niet koud krijgt, het vocht gaat weg en gaat niet vervelend klam aanvoelen.

Nooit meer losliggend beddengoed! En moeiteloos een bedje opmaken. Deken en hoeslaken in okergeel met paardenbloemen. Voor jongens en meisjes.Hoe herken je kwaliteit?
Kwalitatieve stoffen herken je vaak al aan hoe ze eruit zien en aanvoelen. En in bijna alle gevallen is prijs een goede raadgever.

Katoen
Er is veel verschil in katoen. Dikke of dunne katoen zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Voor Zwitserse satijn bijvoorbeeld wordt een hele dunne draad gebruikt en is toch heel sterk en mooi materiaal. Deze katoen heeft een lange vezel. Kortere vezels geven een meer pluizerige indruk waar de stof ruwer van wordt. De betere katoensoorten (zoals poplin, percale) zijn zacht, gaan niet pillen, gaan beduidend langer mee en blijven mooi in de was, ook na vele malen wassen.

Wol
De kwaliteit van dekentjes gemaakt met fijne wolsoorten is hoog, maar deze zijn duur. Om de prijs te drukken worden er soms synthetische garens in verwerkt. Dat in goedkopere dekentjes vaak een mix zit van synthetische garens heeft als nadeel dat het dekentje broeierig kan aanvoelen, geurtjes vast kan houden en sneller kan gaan lubberen en pillen.

Het ledikanthoeslakentje van Witlof for kids heeft rondom elastiek en blijft ook na het wassen ruim genoeg zodat het goed om een matrasje van 60x120cm past. Offwhite met warm roze paardenbloemen met pluisjesPolyester/fleece
Er wordt vaak gedacht dat polyester goedkoop is en dus met name wordt gebruikt door goedkopere merken. Dit is deels juist. Je ziet het nog wel eens bij merken met massaproductie. Ze gebruiken ‘ouderwetse’ polyesterkwaliteiten om producten zo goedkoop mogelijk te houden. Kwalitatieve polyester herken je allereerst aan de manier waarop deze aanvoelt. Stevig, maar luchtig en licht tegelijk. Hoogwaardige polyester heeft over het algemeen ook weinig glans (in tegenstelling tot de goedkope variant).

De voor- en nadelen op een rijtje

Katoenen dekens:
+ Vocht absorberend
+ Ademend
+ Voelt fijn
+ Makkelijk te wassen
– Kreukt sneller
– Kleuren vervagen sneller

Wollen dekens:
+ Vocht absorberend
+ Ademend
+ Warm en zacht
+ Kleurvast
+ Vuilafstotend
– Minder goed wasbaar
– Sommige (grove) wollen dekens kriebelen
– Prijzig

Polyester/fleece dekens:
+ Vocht doorlatend
+ Ademend
+ Warm en zacht
+ Kreukt niet
+ Kleurvast
+ Makkelijk te wassen
+ Snel droog
– minder goede kwaliteit kan statisch zijn en gaan pillen
– minder goede kwaliteit kan zweterig zijn

Tuck-Inn dekens van verschillende materialen. All season van katoen met teddy, zomerdekens van 100% katoen.Een fijne combinatie: katoen met fleece
Witlof for kids heeft voor haar all-season Tuck-Inn wieg- en ledikantdekentjes gekozen voor een combinatie van hoogwaardige katoen met fleece. De dekentjes zijn niet alleen ultra zacht door de mooie teddy binnenkant, ze zijn, m.u.v. warme zomerdagen, ook het hele jaar door te gebruiken. En door de elastieken rand aan de onderkant heel erg makkelijk op te maken en niet los te trappen. De Tuck-Inn zomerdekens zijn gemaakt van 100% fijngebreide zachte katoen en zijn wat dunner.

Alle dekentjes van Witlof for kids zijn door een onafhankelijk testbureau getest op TOG(isolatie)- waarde, zodat je makkelijk kunt zien bij welke kamertemperatuur je een dekentje kunt gebruiken. Ook goed om te weten: de materialen die ze gebruiken zijn OEKO-TEX gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van kleine kindjes.

Voor meer informatie over veilig slapen bezoek www.witlofforkids.com/veiligheid, www.veiligheid.nl, Kenniscentrum Kraamzorg of www.ncj.nl.

Deel dit berichtGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *