• Free shipping in NL from €30
 • Ordered on working days shipped the next day
 • Payment with Afterpay in NL

9.5from 330 reviews

Customers rate us with an average of 9.5 ★★★★★

  €0,00

  Witlof for kids - 01 / Jan / 2021

  Waar of niet waar?

  Vind jij de vele berichten over wat nu wel en niet goed is voor je kindje ook zo verwarrend? Bijvoorbeeld van welk materiaal een babydekentje gemaakt moet zijn? Wij zetten de feiten hierover voor je op een rijtje.

  Waar of niet waar?
  Blog

  Een babydeken is verkrijgbaar in grofweg 3 textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Regelmatig hoor je mensen zeggen dat een babydeken die gemaakt is van natuurlijke materialen het allerbeste is voor je baby. Maar houdt dat in dat je een babydeken van een lekkere zachte teddy/fleece beter niet kunt gebruiken?

  Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zozeer uitmaakt van welk materiaal een dekentje is gemaakt, zolang je het bedje maar kort en strak opmaakt. De keuze voor een dekentje hangt dus met name af van jouw persoonlijke voorkeur en budget.

  Is het dekentje warm genoeg?
  Of een dekentje warm genoeg is voor je kindje, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar je baby slaapt. Een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde.

  De betere merken hebben hun dekentjes vaak laten testen op TOG waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een waarde die aangeeft in hoeverre bijvoorbeeld een dekentje, lichaamswarmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG, hoe warmer het dekentje. Om daarin een balans te vinden, kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen. Let wel, de TOG-waarde is slechts een hulpmiddel. Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam of koud aanvoelen).

  Ademt het dekentje wel?
  We weten dat dekentjes van 100% katoen of 100% wol ademend zijn. Maar dat synthetische dekentjes niet ademend zouden zijn is een fabeltje. Veel mensen denken bij synthetisch nog aan het zweterig glimmend statisch stofje uit de jaren ’80 en ’90. Gelukkig heeft de techniek sindsdien niet stilgestaan en is er met name de laatste tien jaar heel veel verbeterd aan de kwaliteit van deze stoffen. Denk maar eens aan de huidige (synthetische) sportkleding van de betere merken.

  Fleece bijvoorbeeld (Engels voor vacht) krijgt door de techniek waarmee het gemaakt wordt de zachte specifieke eigenschappen: het wordt los gebreid en vervolgens gewassen. Hierdoor krimpt het breisel en gaat het op een lamsvacht lijken. Zo wordt textiel verkregen die warm is, ademend, licht van gewicht en die snel droogt.

  Vocht absorberend of vocht doorlatend?
  Sommige mensen zweren bij natuurlijke materialen zoals katoen omdat ze vocht opnemen en goed aanvoelen op het lichaam. Dat kan inderdaad een voordeel zijn als je kindje gemiddeld zweet. Maar zweet je kindje veel dan krijg je natte vlekken. Polyester bijvoorbeeld neemt juist geen vocht op, maar stuurt het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat. Bijkomend voordeel is dat je kindje het ook niet koud krijgt, het vocht gaat weg en gaat niet vervelend klam aanvoelen.

  Hoe herken je kwaliteit?
  Kwalitatieve stoffen herken je vaak al aan hoe ze eruit zien en aanvoelen. En in bijna alle gevallen is prijs een goede raadgever.

  Katoen
  Er is veel verschil in katoen. Dikke of dunne katoen zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Voor Zwitserse satijn bijvoorbeeld wordt een hele dunne draad gebruikt en is toch heel sterk en mooi materiaal. Deze katoen heeft een lange vezel. Kortere vezels geven een meer pluizerige indruk waar de stof ruwer van wordt. De betere katoensoorten (zoals poplin, percale) zijn zacht, gaan niet pillen, gaan beduidend langer mee en blijven mooi in de was, ook na vele malen wassen.

  Wol
  De kwaliteit van dekentjes gemaakt met fijne wolsoorten is hoog, maar deze zijn duur. Om de prijs te drukken worden er soms synthetische garens in verwerkt. Dat in goedkopere dekentjes vaak een mix zit van synthetische garens heeft als nadeel dat het dekentje broeierig kan aanvoelen, geurtjes vast kan houden en sneller kan gaan lubberen en pillen.

  Polyester/fleece
  Er wordt vaak gedacht dat polyester goedkoop is en dus met name wordt gebruikt door goedkopere merken. Dit is deels juist. Je ziet het nog wel eens bij merken met massaproductie. Ze gebruiken ‘ouderwetse’ polyesterkwaliteiten om producten zo goedkoop mogelijk te houden. Kwalitatieve polyester herken je allereerst aan de manier waarop deze aanvoelt. Stevig, maar luchtig en licht tegelijk. Hoogwaardige polyester heeft over het algemeen ook weinig glans (in tegenstelling tot de goedkope variant).

  De voor- en nadelen op een rijtje

  Katoenen dekens:
  + Vocht absorberend
  + Ademend
  + Voelt fijn
  + Makkelijk te wassen
  – Kreukt sneller
  – Kleuren vervagen sneller

  Wollen dekens:
  + Vocht absorberend
  + Ademend
  + Warm en zacht
  + Kleurvast
  + Vuilafstotend
  – Minder goed wasbaar
  – Sommige (grove) wollen dekens kriebelen
  – Prijzig

  Polyester/fleece dekens:
  + Vocht doorlatend
  + Ademend
  + Warm en zacht
  + Kreukt niet
  + Kleurvast
  + Makkelijk te wassen
  + Snel droog
  – minder goede kwaliteit kan statisch zijn en gaan pillen
  – minder goede kwaliteit kan zweterig zijn

  Een fijne combinatie
  Witlof for kids heeft voor haar all-season Tuck-Inn wieg- en ledikantdekentjes gekozen voor een combinatie van hoogwaardige katoen met fleece. De dekentjes zijn niet alleen ultra zacht door de mooie teddy binnenkant, ze zijn, m.u.v. warme zomerdagen, ook het hele jaar door te gebruiken.

  Voor de wat warmere dagen zijn er Tuck-Inn gebreide dekens van 100% katoen en Tuck-Inn Corduroy velvet dekens van 80% katoen en 20% polyester. Deze beide uitvoeringen kun je natuurlijk ook tijdens koudere dagen gebruiken in combinatie met een wat dikkere slaapzak.   Alle Witlof for kids dekens hebben een elastieken rand aan de onderkant, waardoor je er heel makkelijk een bedje mee opmaakt en kindjes het niet los kunnen trappen. 

  Ook zijn alle dekentjes door een onafhankelijk testbureau getest op TOG(isolatie)- waarde. Deze waarde vind je bij de productomschrijvingen in de webshop en op het waslabel, zodat je snel kunt zien bij welke kamertemperatuur je een dekentje kunt gebruiken. Ook fijn om te weten: de materialen die ze gebruiken zijn OEKO-TEX 100 klasse 1 gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze vrij zijn van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van kleine kindjes.

  Voor meer informatie over veilig slapen bezoek www.witlofforkids.com/veiligheidwww.veiligheid.nlKenniscentrum Kraamzorg of www.ncj.nl.

   

  Leave a comment

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Your email address will not be published

  * Required fields

  Check again

  The latest news from our blog

  • SlaapWijzer
   04 / Jan / 2021

   Witlof for kids - 01 / Jan / 2021

   SlaapWijzer

  • Waar of niet waar?
   01 / Jan / 2021

   Witlof for kids - 01 / Jan / 2021

   Waar of niet waar?

  • Zo begrijp je beter wat je pasgeboren baby bedoelt
   24 / Sep / 2020

   Witlof for kids - 01 / Jan / 2021

   Zo begrijp je beter wat je pasgeboren baby bedoelt

  • Milou LOFS – bathtime babygirl
   08 / Jul / 2020

   Witlof for kids - 01 / Jan / 2021

   Milou LOFS – bathtime babygirl

  Login

  Forgot your password?

  • All your orders and returns in one place
  • The ordering process is even faster
  • Your shopping cart stored, always and everywhere
  Witlof for kids 9,5 / 10 - 252 Reviews @ Kiyoh