• Free shipping in NL from €100
 • Shipping within 2 working days
 • Payment with Afterpay in NL

9.3from 483 reviews

Customers rate us with an average of 9.3 ★★★★★

€0,00

Witlof for kids - 24 / Sep / 2020

Zo begrijp je beter wat je pasgeboren baby bedoelt

Als jonge moeder kun je soms radeloos zijn als je baby niet stopt met huilen. Hoe vaak heb jij wel niet gedacht ‘Ach lieffie, kon je maar vertellen waarom je zo’n verdriet hebt!’. Er blijkt echter een methode te zijn waarmee je de huiltjes en geluiden van je pasgeboren kindje kunt herkennen! De Dunstan babytaal.

Zo begrijp je beter wat je pasgeboren baby bedoelt
Blog

5 universele babygeluidjes
Deze geheime babytaal werd ontdekt door de Australische moeder Priscilla Dunstan. Ze merkte 5 verschillende geluiden bij haar pasgeboren zoontje op en vergeleek deze met geluidjes van pasgeboren baby’s van over de hele wereld. Allemaal maakten ze deze zelfde geluidjes. Inmiddels is haar theorie getest op meer dan duizend baby’s van verschillende nationaliteiten. En is het bestaan van de universele babytaal bevestigd met 5 betekenisvolle huilgeluidjes.

1. Neh: ik heb honger
Als je baby een geluid maakt dat klinkt als ‘Neh’ of ‘Nah’, weet je dat het tijd is om te eten. Het geluid ontstaat door de zuigreflex. Je kunt je kindje dus gemakkelijk troosten door hem of haar te voeden.

Je baby laat dan ook vaak andere signalen zien, zoals het tuiten van de lippen, handjes in de mond stoppen, happen naar je arm of borst en onrustig bewegen.

2. Owh: ik ben moe
‘Owh’ of ‘Auw’ is vergelijkbaar met het geluid wanneer je hardop gaapt. Het geluid ontstaat door de gaapreflex. De mond van je baby krijgt hierbij een ovale vorm. Leg je kindje lekker op een rustige plek om in slaap te vallen. En laat hem of haar even een dutje doen.

Andere slaapsignalen zijn: bleek worden, jengelen, gapen, wegkijken met de ogen, in de oogjes wrijven of aan de oren zitten.

3. Eairh: ik heb last van darmkrampjes
Wanneer je baby het geluid ‘Eairh’ laat horen, heeft hij last van krampjes. Het geluid is lastiger te herkennen dan de andere geluiden. Meestal kijkt je baby moeilijk als hij of zij dit geluidje maakt. Ook kan je kindje zijn beentjes op trekken. Vaak gaat je baby plotseling hard huilen na de voeding en trappelen met de voeten.

Manieren om de krampjes te verzachten:
- Masseer het buikje
- Probeer de knietjes op te trekken
- Maak fietsbewegingen met de beentjes
- Maak het buikje warm met een warme (niet al te warm) doek
- Doe je kindje lekker in bad zodat hij of zij lekker kan ontspannen
- Leg je kindje op je onderarm met het buikje naar beneden en het hoofdje richting je elleboog. Houd met je hand een beentje vast en wieg je baby rustig

4. Eh: er zit een boertje dwars
‘Eh’ betekent dat er een boertje vast zit. Het geluid ‘Eh’ lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’. Laat je kindje een boertje doen door hem of haar bijvoorbeeld tegen je schouder aan te leggen en over het ruggetje te wrijven.

5. Heh: ik wil een schone luier
‘Heh’ betekent dat je baby zich niet fijn voelt. In de meeste gevallen betekent dit een volle luier, maar het kan ook wat anders zijn. Misschien heeft je baby het koud of juist warm. Of ligt je kindje niet lekker? Dit geluidje is ook wat minder makkelijk te horen.

Wil jij graag meer weten over de Dunstan babytaal?
Door het hele land worden er cursussen gegeven om de geluiden van je pasgeboren baby te leren herkennen. Maar ook via Google vind je verschillende online cursussen. Er zijn ook kraamverzorgenden die gecertificeerd zijn in de Dunstan babytaal. Meer informatie vind je op www.babytaal.nl.

Leave a comment

What are your experiences? Read or write a review here.

*Your email address will not be published

* Required fields

Check again

The latest news from our blog

 • Is dit dekentje niet te warm?
  07 / Jan / 2023

  Witlof for kids - 24 / Sep / 2020

  Is dit dekentje niet te warm?

 • SlaapWijzer
  04 / Jan / 2021

  Witlof for kids - 24 / Sep / 2020

  SlaapWijzer

 • Waar of niet waar?
  01 / Jan / 2021

  Witlof for kids - 24 / Sep / 2020

  Waar of niet waar?

 • Zo begrijp je beter wat je pasgeboren baby bedoelt
  24 / Sep / 2020

  Witlof for kids - 24 / Sep / 2020

  Zo begrijp je beter wat je pasgeboren baby bedoelt

 • Milou LOFS – bathtime babygirl
  08 / Jul / 2020

  Witlof for kids - 24 / Sep / 2020

  Milou LOFS – bathtime babygirl

Login

Forgot your password?

 • All your orders and returns in one place
 • The ordering process is even faster
 • Your shopping cart stored, always and everywhere
Witlof for kids 9,5 / 10 - 252 Reviews @ Kiyoh